Daudziem no mums, vārds “muzejs” neasociējas ar ko interesantu vai aizraujošu, drīzāk tieši otrādi. Gribam jums piedāvāt nelielu ieskatu muzeju pasaulē, lai parādītu, cik neparasti un aizraujoši muzeji gaida savus apmeklētajus dažādās pasaules malās. Iespējams, kādu no tiem sagribēsies apmeklēt tik ļoti, ka atbilde par to, kur doties nakošajā ceļojumā, būs jums jau rokā. Daudzus no šiem muzejiem veidojuši fanātiski entuziasti bez citu atbalsta un liela daļa šajā sarakstā iekļauto muzeju, kļuvuši par pilsētu vai pat veselu reģionu vizītkartē

1.Kankūnas zemūdens muzejs, Meksika

2006. gadā Džeisons De Kaires Teilors Kankūnā izveidoja pasaulē pirmo zemūdens skulptūru muzeju – Cancun Marine Park.  Muzejs sastāv no vairāk nekā  450 skūlptūrām un tas ir lielākais zemūdens mākslas objekts  pasaulē. Skulptūras ir izgatavotas no speciāliem materiāliem, kurus  izmanto, lai veicinātu koraļļu dzīvi.

2.Markinas kurpju muzejs, Filipīnas

Markinas pilsēta Filipīnās ir pazīstama kā valsts kurpju pilsēta. Muzeja lielākā vērtība ir daļa savulaik gāztā Filipīnu prezidenta sievas Imeldas Markosas privātās apavu kolekcijas, no kuras muzejam atvēlēti 749 kurpju pāri.

3.Lauzto siržu muzejs (The museum of broken relationship), Horvātija

Šis muzejs Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā veidojies kā mākslas projekts, kura laikā apkopotas dažādas lietas, kas cilvēkiem saistās ar izjukušām attiecībām. Ikviens var papildināt muzeja ekspozīciju, tādejādi, ar lietu palīdzību netieši parādot aizvien jaunus aspektus tam, ko cilvēkam nozīmē attiecības un kā viņš jūtas, kad ir salauzta sirds.

4.Starptautiskais banānu muzejs, ASV

Šis muzejs apskatāms Dienvidkalifornijas strauji žūstošā Soltonsī ezera krastos. Tajā atrodama lielākā ar banāniem saistītās atribūtikas kolekcija pasaulē, atspoguļojot visdažādākās formas, kādas vien banāns spēj ieņemt vai iedvesmot.

5.Kartupeļu frī muzejs, Beļģija

Beļģijas pilsētā Brigē ir atklāts muzejs, kurš pilnībā ir veltīts vienam no visvairāk izplatītajam mūsdienu ēdieniem – frī kartupeļiem, Muzejā apskatāma plaša ekspozīcija, ieskaitot antikvāras un mūsdienīgas frī “mašīnas”. Te var uzzināt visu par to, kā pareizi sagatavot īstus frī kartupeļus.

6.Slikto mākslas darbu muzejs (The museum of bad art), ASV

Šis neparastais muzejs atrodas Bostonā. Šeit apkopotos darbus radījuši gan atzīti mākslinieki, gan pašpasludināti ģēniji, kuru radītie mākslas darbi esot bijuši pārāk slikti, lai sabiedrība ar tiem neiepazītos, vēsta muzeja pārstāvji.

7. Starptautiskais NLO muzejs un izpētes centrs, ASV

Lidojošie šķīvīši un citplanētieši vienmēr ir izraisījušī lielu interesi. Ir neskaitāmi stāsti par nolaupīšanām un redzētiem neparastiem lidojošajiem objektiem. Tiem, kuri „grib ticēt”, labākas vietas, kā Starptautiskais NLO muzejs Rozvelā, nav.

8.Grūtas parks, Lietuva

Viens no pasaules unikālākajiem brīvdabas muzejiem ir Lietuvas dienvidos esošais Grūtas parks, kas neoficiāli pašu lietuviešu vidū iesaukts par Staļina pasauli. Tajā izveidotas vairākas pastaigu takas, kurās bez Staļina un Ļeņina, kā arī citām skulptūrām, izvietoti plakāti ar PSRS laiku lozungiem, kā arī sargtorņi un barakas, kas atgādina par padomju laiku represijām un daudzu simtu tūkstošu nevainīgu cilvēku izsūtīšanu uz Sibīriju.

9.Aplejamo nūdeļu muzejs, Japāna

Aplejamo nūdeļu muzejs būs vieta, kur visas pasaules studenti sajutīsies kā mājās. Viss muzejs ir veltīts aplejamajām nūdelēm un to izgudrotājam Momofuku Ando, kas centās radīt lētu ēdienu nabadzīgajiem Otrā pasaules kara izdzīvotājiem.

10.Saldējuma muzejs (Gelato museum), Itālija

Saldējuma cienītāji noteikti būs sajūsmā par šī muzeja apmeklējumu. Te iespējams uzzināt interesantus faktus par saldējumu un tā vēsturi, kā arī piedalīties saldējuma pagatavošanas meistarklasēs.

10 netradicionāli, savādi un aizraujoši muzeji, kurus iekļaut savā “must see” sarakstā.